Palestina på vei mot borgerkrig?

(Jerusalem)  Det har de siste dagene vært harde kamper i Gaza. Kamper mellom militante fraksjoner lojale til henholdsvis president Mahmoud Abbas' (Abu Mazen) Fatah-parti og statsminister Ismail Haniyehs Hamas. Bare et par måneder etter at palestinernes to største partier ble enige om å danne en samlingsregjering, slår den alvorlige sprekker. 14. mai sa innenriksminister Hani Kawasheh opp jobben. Han var lei av slossingen mellom regjeringens to store partier. Kawasheh var uavhengig. En av innenriksministerens oppgaver er å sørge for sikkerhet internt. Det er det ingen som klarer idag. Kawasheh tok konsekvensene.

Mange er drept, og enda flere skadd i kamper mellom de militante Hamas- og Fatahfraksjonene. Etter hvert drap kommer en bølge av hevnaksjoner. Foreløpig er det på Gazastripen de hardeste sammenstøtene har funnet sted. Men spenningen merkes også på den palestinske Vestbredden.

Mange israelere er bekymret over utviklingen hos naboene. Voldsnivået har steget til nye høyder.  Det er ikke lenger noen som har kontroll over sikkerhetssituasjonen. Flere ganger de siste ukene er det skutt raketter fra Gaza inn i Israel.

Situasjonen i Gaza minner stadig mer om situasjonen i Bagdad: Utlendinger kidnappes. Journalister og hjelpearbeidere har reist ut fra området. Skuddvekslinger er daglig affære mellom rivaliserende grupper og fra tid til annen angriper også erkefienden Israel. De palestinske områdene er ikke langt unna en borgerkrig.

Mye av dette skyldes den håpløse situasjonen for de som bor på den lille sandstripa innerst i Middelhavet. 1,4 millioner mennesker er stuet sammen. De fleste lever under elendige forhold. Situasjonen ble betraktelig forverret etter den vestlige boikotten av Hamasregjeringen etter Hamas' valgseier i januar i fjor. Bistand er stanset. Israel har holdt tilbake momspenger. Og siden en israelsk soldat ble bortført i fjor sommer, har det vært jevnlige israelske angrep. Som i Irak øker volden dramatisk i takt med at levekårene synker.

I Israel sliter statsminister Ehud Olmert for tiden med kraftig kritikk for sin håndtering av Libanon-krigen sommeren 2006. Nå slipper han for å slite mye med palestinerne. Israelske myndigheter kommer ikke lenger under det samme internasjonale press for å forhandle fram avtaler med palestinerne. Ikke så lenge den palestinske regjeringen er på sammenbruddets rand og ute av stand til håndtere interne kriser. Heller ikke så lenge volden i de palestinske områdene er på dagens nivå. Det er kanskje en av grunnene til at israelerne nekter statsminister Haniyeh utreise fra Gaza? 14. mai var han invitert til et møte med sin egen president, sammen med Jordans kong Abdullah. Den jordanske kongen ville forsøke å få Fatah og Hamas til å samarbeide om å løse sikkerhetsproblemene. Men Israel lot ikke Haniyeh reise. Møtet ble avlyst.

Kommentarer:

Postet av: Vidar N
Bare litt nyskjerrig Fredrik, mener du det var rett å kutte støtten til de palestinske selvstyreområdene da Hamas vant valget?

Hvorfor/hvorfor ikke?
15.mai.2007 @ 19:36
Postet av: Hans Kr.
Finnes det etter din mening et alternativ til den samlingsregjeringen som eksisterer i dag som eksisterer i dag?
Et alternativ som kan/vil være mer villig til å forsøke en runde ved forhandlingsbordet.

Eller er det så store innbyrdes konflikter, og avstander at dette ikke vil være mulig?
16.mai.2007 @ 11:45 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Fredrik
Til Vidars spørsmål: Som midtøsten-reporter er jeg ikke opptatt av å flagge min mening. Jeg er mer opptatt av å se på konsekvensene av at støtten stanset. Det har utvilsomt ført til langt verre levekår for palestinerne, noe som igjen avler mer vold. Palestinerne har problemer med å forstå hvorfor de straffes etter å ha gjennomført et demokratisk valg etter press fra vesten. Mens mange vestlige land ønsker å markere sin avsky mot valvinner Hamas' historie med gjentatte blodige angrep på den israelske sivilbefolkningen. Jeg stiller iallefall mange spørsmål ved hvor lurt det er å kutte hånden av den palestinske regjeringen. Jeg tror ikke det vil gjøre livet bedre for hverken israelere eller palestinere. Det var vel også dette den norske regjeringen forstod, da de bestemte seg for å gjenopprette støtten.
Til Hans Kr
Jeg tror det beste for palestinerne vil være en samlingsregjering a la den de har i dag, som inkluderer Hamas og Fatah. Begge fraksjoner er for sterke til å stå utenfor. Men det krever jo at noe drastisk blir gjort for faktisk å bedre samarbeidet.
Så lenge Fatah og Hamas ikke samarbeider, kan de langt etter alle avtaler med Israel.
Det er likevel mulig med en avtale mellom Israel og president Abbas.
Hvis meningsmålingene etter hvert skulle vise en dramatisk endring i oppslutningen til et av de store partiene, bør palestinerne vurdere nyvalg.
Fredrik
16.mai.2007 @ 14:56

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5440240
Mitt profilbilde

Fredrik Græsvik

Fra: Oslo

Født: 1967

Fredrik Græsvik ble født i Oslo 26. mars, 1967. Han har jobbet i TV2s utenriksavdeling siden februar 1994, og var i årene 1998 - 2002 utenrikssjef i TV2. Han har tidligere jobbet i NRK og vært informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon. Græsvik har et spesielt ansvar for TV2s Midtøsten-dekning, og har dekket rundt 20 væpnede konflikter i Asia, Europa og Afrika. Han er utdannet statsviter og journalist fra Northern Illinois University i USA. Græsvik har vunnet flere priser for sine TV-reportasjer.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits