Hva gjør du nå Ehud Olmert?

(Jerusalem)  De siste dagene har raketter igjen haglet over Israel. Som vanlig er det innbyggerne i byen Sderot like ved Gaza-stripen som får Kassem-rakettene fra Hamas over seg. Bilder av israelske skolebarn som løper i dekning mens rakettene dundrer ned i nærheten, har gått verden rundt.

Det er det palestinske regjeringspartiet Hamas' væpnede fløy som står bak rakettangrepene. Målet er trolig å framprovosere så kraftige hevnaksjoner fra Israel at de interne stridighetene mellom Hamas og Fatah stanser, og snus til en felles front mot erkefienden, okkupanten og den jødiske staten Israel.

Israelske myndigheter gjennomskuer selvfølgelig strategien, og oppfatter dette som en felle. Likevel tvinges statsminster Ehud Olmert til å foreta seg noe. Han må gjøre det raskt, og det må være effektivt. 30. april kom en granskingskommisjon med voldsom kritikk av Olmerts elendige håndtering av Libanon-krigen i fjor sommer. Med denne kritikken hengende over seg, må han nå vise at han kan håndtere en krise. De siste dagene har han godkjent en rekke tiltak, som likvidering av militante palestinere og bombing av flere Hamas-bygninger. Men fortsetter Hamas å skyte raketter inn i Israel, må Olmert foreta seg noe større.

Større bombeangrep mot Gaza er umulig uten å sette sivilbefolkningen i stor fare. En bakkeinvasjon kan bli kostbar - både for sivilbefolkningen og for de israelske soldatene. Mindre bakkeoperasjoner vil trolig fortsette i dagene og ukene framover, men disse har begrenset virkning. Det israelerne også kan gjøre, er å godkjenne ytterligere våpenleveranser til den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas' Fatah-styrker. i håp om at Fatah kan sørge for å stanse Hamas-rakettene. Uansett hva som blir gjort - taperne er, som alltid, den palestinske sivilbefolkningen.

Søndag 20. mai samler statsminister Ehud Olmert den israelske regjeringens sikkerhetskabinett til krisemøte. Da blir det trolig lagt en større plan for hvordan Israel skal svare på rakettangrepene.

Kommentarer:

Postet av: Jan
Hei Fredrik
Alltid interesseant å lese om det du har på hjertet. Godt å se noen som ikke bare skylder på den eller andre parten slik så altfor mange har en stygg tendens til.

Er det fortsatt kommentarer å høre om Mohammedbildene "der nedi"?
20.mai.2007 @ 17:10
Postet av: Fredrik
Takk for det.
Nei, Muhammedkarikaturene er nok glemt - iallefall i de palestinske områdene. Aggresjonen ifjor skyldtes nok et samenfall med publikasjon av tegninger og at Fatah-supportere raste over å ha tapt valget til Hamas.
21.mai.2007 @ 11:53

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5443094
Mitt profilbilde

Fredrik Græsvik

Fra: Oslo

Født: 1967

Fredrik Græsvik ble født i Oslo 26. mars, 1967. Han har jobbet i TV2s utenriksavdeling siden februar 1994, og var i årene 1998 - 2002 utenrikssjef i TV2. Han har tidligere jobbet i NRK og vært informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon. Græsvik har et spesielt ansvar for TV2s Midtøsten-dekning, og har dekket rundt 20 væpnede konflikter i Asia, Europa og Afrika. Han er utdannet statsviter og journalist fra Northern Illinois University i USA. Græsvik har vunnet flere priser for sine TV-reportasjer.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits