Det går alltid ut over palestinerne

(Tripoli - Libanon)
-Hvorfor skal det alltid gå ut over oss? roper en kvinne til meg.
Onsdag var jeg inne i flyktningeleiren Nahr al Bared utenfor den nord-libanesiske havnebyen Tripoli. Kvinnen kommer løpende da hun ser hjelpearbeidere og journalister. Hun vil vite hva palestinerne har gjort galt siden det alltid er de som straffes.

Fra søndag til onsdag raste kamper i leiren. Mange sivile ble drept. Enda flere skadet. Denne krigen kjempes mellom den islamistiske organisasjonen Fatah al Islam og den libanesiske hæren. Men det er den palestinske sivilbefolkningen som lider mest, og ofte tar de største tapene. Enten det er snakk om kamper i Libanon eller i de palestinske områdene på Vestbredden og Gaza (det gjelder både interne oppgjør og kamper med Israel).

Den palestinske kvinnen i Nahr al Bared er ikke alene om å mene at det er palestinerne som alltid får gjennomgå. Jeg hører det ofte. Under krigen mellom den libanesiske Hisbollah-geriljaen og Israel ifjor sommer, var det palestinerne i flyktningeleirene i Sør-Libanon som hadde dårligst mulighet til å komme seg vekk fra kamphandlingene. De er allerede flyktninger. Hvor i all verden skal de dra?


195117-20
Et lite knippe av verdenspressen samlet på et tak i utkanten av flyktningeleiren Nahr al Bared, tirsdag. Herfra hadde vi utsikt til leiren som akkurat da kom under nok et angrep fra den libanesiske hæren. Leiren ble angrepet med bombekastergranater og kraftig maskingeværild. Bøyd over kameraet midt på bildet er TV2s fotograf, Vladimir Popov. (Foto: Fredrik)

I Libanon er det, ifølge FN-organisasjonen UNRWA, 400 000 palestinske flyktninger. Halvparten av disse bor i flyktningeleire. De fleste er såkalte 48-flyktninger. Det vil si at de fleste er eterkommere etter palestinerne som flyktet under den første arabisk-israelske krigen. For de fleste er Palestina bare en drøm om en bedre liv. Men en drøm som kanskje aldri oppfylles. I generasjoner har de levd som flyktninger i Libanon. De integreres ikke i samfunnet. De bor under svært kummerlige forhold. De har dårlig tilgang til medisinsk hjelp og utdanning. De lever som sisterangs borgere i lukkede leire.

Det er flere grunner til at Libanon ikke vil tilby palestinerne borgerrettigheter på linje med libanesere - til tross for at de har levd her i generasjoner. Det ville totalt forryke maktbalansen i et svært skjørt demokrati hvor man forsøker å balansere forskjellige religiøse grupper opp mot hverandre. Og, ikke minst, ville det være en innrømmelse overfor Israel. Det ville være å akseptere staten Israels rett til ikke å la flyktningene vende tilbake. Av samme grunn ville mange palestinske flyktninger nektet å ta imot et tilbud om statsborgerskap. Det ville være å gi slipp på drømmen om en dag å vende hjem til landsbyer og byer i det som i dag er Israel og de palestinske områdene.

195117-21


Ahmeds liv ble reddet fordi noen risikerte livet ved å
evakuere åtteåringen vekk fra kampene i leiren.
(Foto: Fredrik)AHMED

Noen av de skadde i Nahr al Bared ble fraktet ut av leiren, også mens kampene raste som hardest. På et sykehus i en annen flyktningeleir, Baddawi, treffer jeg en åtte år gammel gutt. Ahmed Shursharah og resten av familien rømte ut av hjemmet da den libanesiske hærens granater kom stadig nærmere.

-Vi gikk ut av huset og løp av gårde, forteller han. Så traff bombene oss.
Ahmed ble hardest skadd. En granatsplint trengte seg inn i brystet på gutten. Ribbeina stanset splinten før den nådde hjertet, men den venstre lungen punkterte.
-Hvem skjøt bombene? spør jeg.                                                             
-Regjeringshæren, svarer Ahmed.                                                          
-Gjør det vondt?                                                                                           
-Nei, svarer han tøft.
-Gjorde det vondt da de traff?
-Ja.

Ahmed er alene på sykehuset. Guttens to brødre og foreldrene ble igjen i Nahr al Bared. Risikoen for å bli drept under evakueringen mens kampene raste var for stor. Hvis Ahmeds liv skulle reddes, måtte han ut. De andre hadde bare mindre skader. Foreldrene måtte velge om en av dem skulle sette livet på spill for åtteåringen, eller om de skulle prioritere de andre barna.
-De er alle sammen i leiren, hos min tante, forklarer Ahmed.

Ahmeds skader er ikke livstruende. Hvis han ikke får infeksjoner klarer han seg bra, tror legene.

Kommentarer:

Postet av: Hans Kr.
Og når så mange palestinere har dette synspunktet, hvor stor er da muligheten for at det noen gang skal bli fred?

De vil jo alltid føle at de blir uskyldig rammet, og man skaper dermed en grobunn for mer fundamentalisme, og nører oppunder et evig hat til alle de man ser som sine motstandere, entene dette er israelere, FN-representanter, journalister, eller egne valgte politiske ledere med en voldlig agenda...
Og siden du beskriver disse i hovedsak som såkalte 48-flyktinger, snakker vi vel da faktisk om 3.generasjons flyktninger i mange tilfeller, går jeg ut fra.

Men samtidig vet vi jo det fra et utall av kriger og ulike våpnede konflikter, at det ALLTID går ut over de sivile.

Og de siste årene virker det faktisk som om de sivile blir hardere og hardere rammet.

Dette er vel det typiske tegnet på en VOLDSPIRAL.

Hvordan kan den stoppes, eller i det minste snues?
24.mai.2007 @ 17:16 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Fredrik
ja hvordan kan det snus?
Det er riktig at det i hovedsak dreier seg om 2., 3. og 4. generasjons flyktninger.
Det viktigste må være å finne en løsning p flyktningeproblemet. For det er et problem at de blir boende i leire i generasjoner. Mange drømmer om å komme hjem til Palestina. Men i mange tilfeller er det da snakk om det som i dag er Israel. Dvs at hjemmene og landsbyene de flyktet fra i dag er befolket av israelere - som har bodd der i generasjoner.
Dette er vanskelig. At flyktningeproblematikken ikke hadde løsning i Oslo-avtalen, gjorde sitt til at mange eksil-palestinere tok avstand fra Arafats fredsavtale.
Det sørgelige er å se håpløsheten i det de drømmer om. 3.generasjons flyktninger spør meg hvordan det ser ut der deres besteforeldre kom fra. De aner ikke, og jeg vet ikke hva jeg skal svare.
24.mai.2007 @ 17:46
Postet av: Hans H.
Om femti år, når du Fredrik er pensjonist, tar midt-østen-konflikten like mye plass i sendingene som i dag. Dere kunne like godt sendt åregamle saker i reprise. Denne konflikten lar seg ikke løse. Det har pågått en religiøs og etnisk konflikt i dette området i 2500 år.
24.mai.2007 @ 18:47
Postet av: Fredrik
Det var jo et pessimistisk anslag. Det kan godt tenkes at du har rett, men jeg håper da virkelig ikke det.
24.mai.2007 @ 18:57
Postet av: Maria
hei Fredrik,

vi er tre venninner som drar til Libanon neste uke, foreldrene våre er litt bekymret og vil vi skal avlyse reisen vår, men du som er i Libanon kan kanskje fortelle oss om det går greit å oppholde seg i Beirut for et par dager så lenge vi unngår å reise til Tripoli? vi blir veldig glade hvis du svarer.

hilsen fra oss.
24.mai.2007 @ 19:00
Postet av: Hans Kr.
Du peker på et godt poeng:

Flyktningespørsmålet hadde ikke en løsning i Oslo-avtalen. Og man ja jo stille seg et spørsmål om hvorfor.

Var flyktningproblemet et for vansklig tema?
Hvor er verdenssamfunnets forslag til løsning på samme?

Må¨man ikke begynne med en løsning her?

For å hindre at nytt hat fødes.

Det er jo ganske utrolg at ikke verdenssamfunnet setter mer fokus på at det faktisk er 3. og 4. generasjon som lever som flyktniger. Og det samme som lever som "Besettere".

Og den håpløsheten som du beskriver, er nok ganske sikkert veldig stor årsak til det stadig økende hatet diverse grupperinger i midt-Øtsen har til hver andre.

At du ikk ehar et svar er vel egentlig ikke noe du kan lastes for, men som du skriver, frustrasjonen må jo være utrolig.
24.mai.2007 @ 19:40 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Pål
Veldig bra innlegg... Slik vil jeg lese mer av
24.mai.2007 @ 20:11
Postet av: Tony
Jeg synes det altfor ofte stilles feil spørsmål når det gjelder palestina araberne, enten de er i flyktningeleire i Libanon eller andre plasser.
-Du skriver:Det er flere grunner til at Libanon ikke vil tilby palestinerne borgerrettigheter på linje med libanesere - til tross for at de har levd her i generasjoner. Det ville totalt forryke maktbalansen i et svært skjørt demokrati hvor man forsøker å balansere forskjellige religiøse grupper opp mot hverandre. Og, ikke minst, ville det være en innrømmelse overfor Israel. Det ville være å akseptere staten Israels rett til ikke å la flyktningene vende tilbake. Av samme grunn ville mange palestinske flyktninger nektet å ta imot et tilbud om statsborgerskap. Det ville være å gi slipp på drømmen om en dag å vende hjem til landsbyer og byer i det som i dag er Israel og de palestinske områdene.
Det stemmer. i 1948 da staten Israel ble opprettet, og ca 750 000 palestinere flyktet fra Israel, så ble arabiske og andre muslimske land enige om å nekte disse flyktngene hjemstavnsrett i noe muslimsk land, for å opprettholde presset på Israel.
Hvorfor stiller ikke dere journalister et stort spørsmåltegn ved denne kyniske praksisen fra muslimske lands side?
Hvor ellers i verden lar verdens samfunnet store folkegrupper forbli lidende i flyktningeleirer for å legge press på en annen nasjon?
Det finnes andre konflikter i verden, der flyktedne mennesker enten får opphold og statsborgerskap i et naboland, eller så sørger FN for at de får flyktninge status slik at de kommer seg til et land som kvoteflyktning.
Det er hyklerisk og kynisk at ikke rike araberstater kan ta i mot disse palestina araberne og gi dem statsborgerskap i et muslimsk land.Med de enorme landområdene muslmske land rår over og med de rikdommene som arabiske oljenasjoner har, kunne de ha bygget et midlertidig Palkestina i Emiratene der de i dag bygger luksus øyer som verdens kart.
-Du skriver:
Av samme grunn ville mange palestinske flyktninger nektet å ta imot et tilbud om statsborgerskap. Det ville være å gi slipp på drømmen om en dag å vende hjem til landsbyer og byer i det som i dag er Israel og de palestinske områdene.
Ja vel. Hva så med de palestinerne som tar i mot statsborgerskap i Norge eller i andre kristne land i vesten?
Det er hyklerisk av palestinerne å ta i mot statsborgerskap i Norge, dersom de nekter å ta i mot statsborgerskap i et muslimsk land. Det må jo tross alt være lettere for dem å bo i Saudi Arabia eller i Jorden, som har samme språk og samme religion som dem selv. De er jo alle arabere.
Du skriver:
- Det ville totalt forryke maktbalansen i et svært skjørt demokrati hvor man forsøker å balansere forskjellige religiøse grupper opp mot hverandre.
Det er selvføgelig et godt og riktig poeng at dersom Libanon skulle gi alle palestina arabere statsborgerskap, så ville det forrykke maktbalansen i Libanon.
Men hvorfor nevnes ikke denne argumentasjonen når det gjelder Israel? Hva om Israel skulle la alle palestina arabere få vende tilbake til Israel, både de 750 000 som flyktet i 1948 og deres etterkommere, samt alle de andre araberne som plutselig også er blitt palestinere slik at vi snakker om flere millioner av
mennesker. Hva med maktbalansen i demokratiet Israel, der jødiske kvinner føder ca 2 barn i snitt, mens palestinerne føder 7 barn i snitt, i tillegg til at palestinerne ikke har staten Israel inntegnet på kartet i skolebøkene sine.? Hvordan skal staten Israel overleve som jødisk stat og demokrati, ved å ta inn flere millioner jødehatere og islamister?
http://www.pmw.org.il/
Hvorfor er det ingen journalister som stiller et eneste kritisk spørsmål her?
24.mai.2007 @ 20:53
Postet av: Fredrik
Hei Maria.
Jeg vl ikke komme med reiseråd, men anbefaler at du sjekker UDs hjemmesider:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud.html?id=833
Der ligger reiseråd. Når det gjelder Libanon er det uansett noen generelle råd. Slik situasjonen er nå, unngå Tripoli. Men er dere her få med dere fjellene og Byblos. Og selvfølgelig Beirut. Men hovedstaden er betydelig preget av de tre bombene som har rammet byen de siste fem dagene. Mange restauranter er stengt, og folk holder seg hjemme. Reiser dere ut av byene, og spesielt sørover, husk lokale klesskikker. Vestlige kvinner bør vurdere antrekket før de reiser inn i områder med strenge muslimske tradisjoner. Dere vil kanskje få mer ut av en reise på et annet og roligere tidspunkt. Velger dere likevel å dra ønsker jeg god tur til et usedvalig vakkert land.
*****
Takk Pål! Håper jeg får tid til mer
Fredrik
24.mai.2007 @ 20:54
Postet av: Fredrik
Hei Tony

Det var blant annet det jeg forsøkte å sette fokus på - at libaneserne ikke ønsker å integrere palestinerne. Jeg har tidligere laget flere saker på hvorfor ikke Israel ikke ønsker for mange arabiske statsborgere. Det ville jo svekke hele grunnlaget for en demokratisk jødisk stat. Jeg er ganske sikker på at det var dette Sharon forsøkte å gjøre noe med da han ga ordre om tilbaketrekking fra Gaza og deler av Vestbredden. Han skjønte at Israel ikke kan fungere som et demokrati for alle landets innbyggere hvis Vestbredden og Gaza inngår som områder i Israel. Da ville trolig den demografiske balansen om noen år tippe i arabisk favør - og situasjonen trolig bli snudd på hodet for Israels jøder. Enig med deg i at dette er viktige spørsmål!

Fredrik
24.mai.2007 @ 21:00
Postet av: Stig
Hvis man leser litt historie så kan forstå hvorfor libaneserne ikke er så veldig glad i palestinerne. I hine hårde dager så brukte jo Arrafat og PLO Libanon som base for sine terrorhandlinger mot Israel som jo selvsagt førte til at Israel svarte tungt militært. Invasjonen i '78 og reinvasjonen i '82 pluss diverse "småinvasjoner" oppigjennom årene. Var selv FN-soldat i libanon i '93, forøvrig i samme kompani som den nåværende TV2 reporter Græsvig. Da var han PIO, presse og informasjonsoffiser. En glimrende sådan. Og i juli det året så velta enorme israelske styrker inn over grensa og skulle for n'te gang ta rotta på terroristene. Grapes of wrath kalte israelerne operasjonen sin. Vredens druer. Poenget mitt er at helt siden Arafat og PLO etablerte seg i Libanon og gjennomførte sine terroraksjoner så har det gitt inspirasjon og legitimitet til større og mindre grupperinger for å angripe Israel. Litt forenklet og tabloid sagt så må palestinerne og ikke minst Libanon betale prisen for at terroristen og etterhvert palestinernes president Arafat startet sine terroraksjoner mot Israel. Og personlig så synes jeg det er for jævlig at dette landet med de fantastiske menneskene nok en gang skal bli rammet av krig. Det skyldes sterke religiøse ledere som er stein gal og som lett får med seg uutdannete rastløse og fortvilte mennesker. Det er så jævlig synd for Libanon og libanesere som i all hovedsak er møkk lei krig og dævelskap. De har lidd nok nå. Så min støtte går til Leb-army. Bomb og spreng faenskapet ut av landet. Jeg vet ikke hva FRED er på arabisk så jeg sier PEACE, SHALOM Libanon
24.mai.2007 @ 23:17
Postet av: Fredrik
Salaam er det arabiske ordet for fred.
Takk for sist Stig!
24.mai.2007 @ 23:59
Postet av: ?
For mange år siden bodde jeg i Israel et år. Jeg var alene , ung, blond og passelig naiv til å ikke være en trussel. Opplevelsene var mange, og i ettertid innser jeg at mye var i overkant dramatisk.
Det som slår meg, når det er snakk om Midtøsten, er at Palestinerne blir holdt som gissel av alle parter. Så vidt jeg vet, er de sterkeste lederne av Palestina ikke Palestinere heller... og derfor får situasjonen fortsette.
Å bruke levende skjold har i vesten blitt betraktet som feigt, andre steder i verden er det kanskje bare rett og slett smart?
26.mai.2007 @ 01:23

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5447178
Mitt profilbilde

Fredrik Græsvik

Fra: Oslo

Født: 1967

Fredrik Græsvik ble født i Oslo 26. mars, 1967. Han har jobbet i TV2s utenriksavdeling siden februar 1994, og var i årene 1998 - 2002 utenrikssjef i TV2. Han har tidligere jobbet i NRK og vært informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon. Græsvik har et spesielt ansvar for TV2s Midtøsten-dekning, og har dekket rundt 20 væpnede konflikter i Asia, Europa og Afrika. Han er utdannet statsviter og journalist fra Northern Illinois University i USA. Græsvik har vunnet flere priser for sine TV-reportasjer.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits