Palestinerne taper

      
12. mars forsvant kollega Alan Johnston på Gazastripen. BBC journalisten var på vei hjem fra BBC's Gazakontor da han ble borte. Johnston ble trolig kidnappet. De siste to årene har militante palestinske grupper bortført en rekke utlendinger, blandt dem flere journalister. Men det vanlige er at bortførte journalister på Gazastripen løslates i løpet av få timer eller dager.

23. april kom meldingen om at en hittil ukjent gruppe som kaller seg Tawhid og Jihad brigadene påstod å ha drept Johnston. Dette er senere tilbakevist av palestinske myndigheter, som mener å vite at Johnston er i live.

image1  
BBC's Alan Johnston. Er han fortsatt i live? Ble han bortført?

Siden Fatah tapte valget til Hamas i fjor, har det blitt vanskeligere og farligere for utenlandske journalister på Gazastripen. Frustrerte Fatah-tilhengere utgjorde en direkte trussel mot vestlige journalister etter valget. Dette toppet seg etter bråket rundt Muhammed-tegningene. I begynnelsen av februar 2006 ble de fleste vestlige journalister evakuert fra Gaza etter trusler fra militante grupper. En gruppe som kalte seg Yassir-brigadene forsøkte å sette oppe en felle for undertegnede i byen Rafah 2. februar. En advarende telefon førte til at jeg slapp unna med et par minutters margin.

Flere kolleger har det siste året opplevd ubehagelige episoder. Å reise til Gaza på reportasjeoppdrag har blitt svært farlig. Fra tid til annen pågår det væpnede kamper mellom rivaliserende militante grupper. Israelske styrker gjennomfører også angrep - angrep som ofte rammer tilfeldig. Bortføringer av vestlige journalister og hjelpearbeidere har vært gjennomført av personer og grupper som ønsker å oppnå egne fordeler. De bruker gislene som pressmiddel overfor palestinske myndigheter. Og myndighetene misliker situasjonen fordi palestinerne er så avhengige av vestlig økonomisk og politisk støtte.

Det er palestinerne som taper på dette. Den antatte bortføringen av Johnston tvinger redaksjonene med å være svært forsiktige når de vurderer å sende vestlige journalister inn til Gaza. Resultatet er færre reportasjer fra de palestinske områdene. Færre reportasjer som dokumenterer palestinernes lidelser og behov for internasjonal hjelp og støtte. Derfor jobber palestinske myndigheter og presseforeninger for at Johnston skal bli løslatt. Hver uke arrangerer palestinske kolleger demonstrasjoner for å markere avsky mot bortføringen av Johnston.

Uken etter at Johnston forsvant var jeg på jobb i Gaza By. Logistikken rundt slike reportasereiser blir stadig mer komplisert på grunn av den uoversiktelige sikkerhetssituasjonen. Frykten for å bli kidnappet eller utsatt for andre voldelige handlinger øker. Palestinske journalister jeg har snakket med er fortvilet over situasjonen.

Trykk på lenken til høyre for å få vite mer om BBC's Alan Johnston og for å se hvordan du kan delta i et opprop om å få Johnston løslatt.

For lite utenriksstoff med mening!

Backpacker/Asia etterlyser i en kommentar mer stoff fra Asia som ikke dreier seg om naturkatastrofer og flyulykker. Helt enig!
De store mediene har for lite utenriksstoff som gjør oss kloke. Men litt får vi da plass til. Vi som brenner for, og jobber med stoffområdet får sørge for å gjøre sakene så interessante at det kommer på lufta eller på trykk.

Jeg går ut ifra at det er mer stoff fra sørøst-Asia du vil ha. Midtøsten er jo etter manges mening overdekket(!) Du nevner Indonesia spesielt. Jeg har reist i Indonesia og Malaysia og tror begge land er strålende eksempler på steder vi kan lage reportasjer som viser et annet ansikt av islam enn det vi ofte får gjennom krigs- og konfliktreportasjer fra Midtøsten.


image25 Nyfødte tigergutter i Jakartas dyrehage. Eksempel på nyhet som gikk verden rundt, men som neppe gjør oss så mye klokere. Men søte er de!

PS! For tiden er TV 2-reporter og kollega Ove Sjøstrøm på et lengre Asia-opphold. Med base i Indonesias hovedstad Jakarta vil han forsøke å gi oss TV-seere mer av det jeg tror du etterlyser.

Fredrik

Skyt ikke på israelerne!

Engasjert seer spør om jeg synes palestinerne har rett til å skyte på israelske soldater på Vestbredden. Jeg mener at alle - også palestinerne - har rett til å skyte for å forsvare seg selv. Med det mener jeg at de har rett til å skyte hvis de er direkte truet på livet. Men jeg er ganske sikker på at palestinerne ikke vinner noe på å skyte mot israelske soldater, med mindre det er for å redde eget eller andres liv i en situasjon hvor disse er direkte truet. En væpnet konflikt mellom israelere og palestinere vil ende med israelsk militær seier.

Mange argumenterer med at palestinerne har rett til å skyte mot eller på andre måter angripe de israelske soldatene fordi soldatene er okkupanter på palestinsk land. 
Men palestinske angrep mot israelerne vil bare bidra til å høyne konfliktnivået. Hver gang dette skjer, ser vi hvordan israelerne svarer med massive motangrep. Den israelske militærmakten er for sterk for palestinerne.

Jeg tror på politiske løsninger. Jeg tror at palestinerne tjener mest på å få internasjonal hjelp til å presse israelerne til å gi opp okkupasjonen av Vestbredden. Israels ulovlige okkupasjon av de palestinske områdene på Gaza og Vestbredden har siden 1967 kostet Israel dyrt. Økonomisk, i form av menneskeliv, og ikke minst moralsk. En stor del av Israels befolkning - også den jødiske - har forlengst vendt bosettingspolitikken ryggen. Stadig flere ønsker å avvikle bosettingene på Vestbredden og å trekke landets styrker ut. Jeg tror dette vil skje, fordi Israel ikke har noe valg. Og jeg tror væpnede palestinske angrep bare vil forlenge denne prosessen.

image5 Omstridt område: Klippemoskeen i den israelsk-okkuperte delen av Jerusalem, med jødenes Klagemur nederst i bildet.


Når det gjelder israelsk tilbaketrekking mener jeg at Israel ikke har noe valg av flere grunner. Det er et stadig større press fra Vesten for å få Israel til å trekke seg ut fra landområdene de ulovlig har tatt seg til rett på. Det er stadig mindre intern politisk vilje til å bære alle kostnadene - både de økonomiske og menneskelige - som en okkupasjon medfører. Det er stadig mindre vilje blandt vernepliktige israelske soldater til å gjennomføre plikttjeneste som okkupanter. En tilbaketrekking er eneste mulighet for Israel til å inngå varige fredsavtaler med landets arabiske naboer som idag ikke annerkjenner Israel. Mitt inntrykk er at det i Israel er en stadig større diskusjon rundt det moralske aspektet ved å okkupere land, og å undertrykke et folk. 

Og så er det det demografiske "problemet". Det var dette tidligere statsminister Ariel Sharon forstod da han gjorde helomvending i sin bosettingspolitikk og beodret tilbaketrekking fra Gaza samt et par bosettinger på Vestbredden. Hvis Israel annekterer de palestinske områdene må palestinerne få stemmerett hvis Israel fortsatt skal være et demokrati. I så fall vil Israels jødiske befolkning "slite" med et arabisk befolkningsflertall. Det tror jeg ikke de ønsker.

Tilbake til spørsmålet. Jeg tor ikke palestinerne tjener noe på å skyte på okkupasjonssoldatene. De har gjennom sine opprør (Intifada) gjort verden oppmerksom på palestinernes håpløse situasjon. Jeg tror de har langt mer å vinne på å utnytte den internasjonale støtten de har fått opp gjennom årene ved å presse fram varige politiske løsninger og avtaler som er til det beste - både for arabere og jøder bosatt i området vest for Jordanelven.

Velkommen til min bloggHer vil jeg - når jeg har tid mellom slagene - skrive litt om hvordan jeg opplever verden. Om de sakene som engasjerer meg, og forhåpentligvis også deg som leser. Jeg vil også la deg ta del i noen av de mange spennende reiseopplevelsene mine.
Omtrent halve året er jeg på reise i verden for TV 2. For det meste i midtøsten. I det jeg synes er en særdeles spennende og fascinerende region.
Du er med dette invitert til å komme med kommentarer, både om bloggen og om de sakene jeg lager for Nyhetene, TV 2 Nyhetskanalen, Nettavisen og Kanal 24.

Fredrik
Mitt profilbilde

Fredrik Græsvik

Fra: Oslo

Født: 1967

Fredrik Græsvik ble født i Oslo 26. mars, 1967. Han har jobbet i TV2s utenriksavdeling siden februar 1994, og var i årene 1998 - 2002 utenrikssjef i TV2. Han har tidligere jobbet i NRK og vært informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon. Græsvik har et spesielt ansvar for TV2s Midtøsten-dekning, og har dekket rundt 20 væpnede konflikter i Asia, Europa og Afrika. Han er utdannet statsviter og journalist fra Northern Illinois University i USA. Græsvik har vunnet flere priser for sine TV-reportasjer.

Mer...

april 2007
ma ti on to fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30            


hits