Drillo til Irak?

I mai reiste Egil Drillo Olsen til midtøsten for å møte representanter for det irakiske fotballforbundet. De ville ha nordmannen som trener for det irakiske landslaget. Det ble ingen avtale fordi irakerne trengte en trener på plass umiddelbart. De skulle trenes opp før Asiamesterskapet. De fikk tak i en midlertidig brasiliansk trener. I helgen vant Irak finalen i mesterskapet (1-0 over Saudi-Arabia). Brasilianeren går av, og jobben er igjen åpen for Drillo.

Forhandlingene mellom Egil Olsen og irakerne strandet i mai, men partene ble enige om å møtes over sommeren. I løpet av de neste dagene vil irakerne igjen forsøke å overtale Drillo til å bli Iraks nye landslagsjef. Under forrige forhandlingsrunde sa Drillo at han har tro på de irakiske spillerne og at han kan nå langt med dem.
-Målet er VM i 2010, sa han.
-De er gode spillere, de er bare litt dårlig organisert.

Drillo i Amman 2007

Egil Drillo Olsen i midtøsten i mai i år. Det ble ingen avtale med
irakerne da, men kanskje nå?  (Foto: Fredrik)

Men Drillo får neppe mye støtte på hjemmebane.
-Jeg får ikke akkurat noe backing hjemmefra, sa Drillo dengang.
Og situasjonen i Irak har vel knapt blitt særlig bedre siden forrige forhandlingsrunde. En måte å løse sikkerhetsproblemet på, er at det irakiske landslaget trener i ett av nabolandene. Uansett er det uaktuelt å fylle de tomme tribunene i Bagdad med fotballsupportere. Faren for at væpnede grupper angriper, er for stor. I helgen ble fotballsupportere angrepet mens de feiret landslagets suksess. Over seksti mennesker ble drept.

Landslagets triumf i Asiamesterskapet blir av flere betegnet som den mest samlende effekt irakerne har opplevd siden den amerikansk-ledede invasjonen i 2003. Iraks landslagsjef har utvilsomt en viktig oppgave foran seg.

Relatert sak:
Har det klikka for Drillo?

Biografi fra CIA-sjefen

George Tenet: In the Center of the Storm

George Tenet (sammen med Bill Harlow): At the Center of the Storm. My Years at the CIA. Harper Press, London 2007. Engelsk, 549 sider

Nå kommer mange bøker hvor sentrale personer rundt den amerikansk-ledede invasjonen av Irak vil forsøke å overbevise leserne om at de ikke kan klandres for invasjonen og krigen. Dette er en slik bok. Det het seg at George Tenet skal ha sagt til Bush at når det gjalt masseødeleggelsesvåpen i Irak, var det "Slam Dunk", altså helt sikkert. Dette tilbakeviser Tenet i boka han har skrevet sammen med Bill Harlow. Tenet er også blant de som tar et oppgjør med personer som tidligere forsvarsminister Rumsfelt, tidligere viseforsvrsminister Wolfowitz, tidligere stabsjef for visepresidenten Scooter Libby og visepresidenten selv, Dick Cheney. Denne firerbanden får av flere skylden for at så mye gikk og fortsatt går galt for amerikanerne i Irak.
Et viktig historisk dokument fra en person som har ledet CIA i en tid da USA har vært utsatt for "tidenes terrorangrep" og USAs kriger i Afghanistan og Irak.

Gissel i fire måneder

Det er godt å høre at BBCs Alan Johnston er løslatt. Nå føler jeg at det er tryggere å reise inn til Gaza for å jobbe. Jeg håper dette betyr at sikkerhetssituasjonen for oss journalister er bedre.

-Det var som å være levende begravd.
Slik beskriver Alan Johnston hvordan det var å være gissel. BBCs Gaza-korrespondent er løslatt etter å ha sittet lenket fast på Gazastripen i 114 dager.

45-åringen har knapt sett sola de siste fire månedene. Fra 12. mars til han natt til 4. juli ble overlevert til Hamas, og fraktet videre til det britiske konsulatet i Jerusalem. Palestinernes avsatte statsminister og Hamasleder Ismail Haniyeh forsøker å utnytte situasjonen for å få litt vestlig goodwill. Han passet på å bli fotografert sammen med Johnston før journalisten ble sendt ut av Gaza og til frihet. Hamas har jobbet for å få Johnston løslatt helt siden han ble kidnappet.

En gruppe som kaller seg Islams Hær bortførte Alan Johnston da han var på vei hjem fra jobb. Gruppen er tilknyttet en av Gazastripens mektigste klaner. De krevde løslatelse av palestinske fanger i britiske fengsler i bytte mot Johnston.

I tre år har briten jobbet i Gaza. Den siste tiden har han som eneste vestlige journalist vært fast bosatt på den palestinske landstripen. Mens han satt fanget raste en borgerkrig rundt ham. En krig som førte til at de palestinske områdene på Vestbredden og Gaza nå er helt splittet. President Mahmoud Abbas (Abu Mazen) avsatte i forrige måned den demokratisk valgte statsministeren Ismail Haniyeh, men Haniyeh nekter fortsatt å gi fra seg makten på Gazastripen. Bakgrunnen for avsettelsen var at Hamas med makt overtok sikkerhetsstillinger holdt av det rivaliserende partiet Fatah (presidentens parti).

Kidnappingen av Johnston førte til at de aller fleste vestlige journalister holdt seg unna Gazastripen. De av oss som likevel har reist inn, har gjort det sjeldnere, og med et helt annet sikkerhetsopplegg rundt oss en vanlig. Nå er det kanskje igjen mulig for vestlige journalister å rapportere fra Gazastripen, uten å sette alt for mye på spill.

Mitt profilbilde

Fredrik Græsvik

Fra: Oslo

Født: 1967

Fredrik Græsvik ble født i Oslo 26. mars, 1967. Han har jobbet i TV2s utenriksavdeling siden februar 1994, og var i årene 1998 - 2002 utenrikssjef i TV2. Han har tidligere jobbet i NRK og vært informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon. Græsvik har et spesielt ansvar for TV2s Midtøsten-dekning, og har dekket rundt 20 væpnede konflikter i Asia, Europa og Afrika. Han er utdannet statsviter og journalist fra Northern Illinois University i USA. Græsvik har vunnet flere priser for sine TV-reportasjer.

Mer...

juli 2007
ma ti on to fr
            1
2 3
4
5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31          


hits