En barnesoldats egen fortelling

195117-45

Ishmael Beah: A Long Way Gone. Memoirs of a Boy Soldier. London, HarperCollins, 2007. Engelsk, 229 sider.
(Kommer på norsk rundt 1. oktober, med tittelen: En bedre dag i morgen. En barnesoldat forteller).

Dette er historien til Ishmael Beah. Den handler om hvordan en 12 år gammel gutt forsøkte å flykte fra krigen i Sierra Leone. Ishmaels nærmeste familie ble nærmest utslettet. 13 år gammel ble han plukket opp av regjeringshæren, utstyrt med granater og AK 47 (Kalashnikov) og trent til å drepe. Han kriget mot jevnaldrende opprørssoldater. Han har ikke bare opplevd krigens grusomheter, han har deltatt i dem. På bestialsk vis har han vært med på tortur og henrettelser av voksne og barn.

Ishmael Beah ble reddet og tatt hånd om av slektninger. Han ble sendt som Sierra Leones representant til FNs barne-forsamling i New York. Der fortalte han sin historie til hele verden. Nå foreligger den grusomme historien til Ishmael og mange andre barn i Sierra Leone også i form av en bok.

For mer om boken, om Ishmael Beah og barnesoldater, gå inn på www.alongwaygone.com

Bok om USA og Irak, og hvordan Bush har sviktet amerikanerne

195117-46Bob Woodward: State of Denial. Bush at War, Part III.

London, Simon & Schuster, 2006. Engelsk, 560 sider.

Dette er Woodwards tredje bok om Bush (tidligere bøker: Bush at War, 2002. Plan of Attack: 2004. Begge anbefales). Washington Post-redaktøren, som i sterk grad bidro til Richar Nixons fall (gjennom avsløringene rundt Watergate-skandalen sammen med journalist-kollega Carl Bernstein), blir stadig mer kritisk til president George W. Bush og administrasjonens utenrikspolitikk.

I denne boken forklarer også han hvorfor det meste har gått galt for amerikanerne i Irak. Woodward har mange gode kilder i sentrale posisjoner. Boken tar et oppgjør med hvordan Bush-administrasjonen har tilbakeholdt opplysninger for det amerikanske folket og kongressen. Og ikke minst med hvordan administrasjonen selv ser ut til å ha fortrengt opplysninger som kunne bidratt til andre avgjørelser både med tanke på invasjonen og den videre politiske utviklingen i det krigsherjede landet.

Også Woodward feller en knusende dom over avgåtte forsvarsminister Donald Rumsfeld og måten han ledet Pentagon i en svært kritisk fase (mens USA gikk til angrep på Afghanistan og Irak). Han tar også opp hvordan Rumsfeld, Cheney og andre sentrale maktpersoner nærmest var besatt av å angripe Irak helt fra dag 1.

Hvorfor jukset Jeppe?

Jeppe Nybroe var en av Danmarks Radios fremmadstormende unge stjerner. Dansken er blandt den danske statskanalens mest profilerte medarbeidere. Han har gjort karriere som nyhetsoppleser og krigsreporter. Framtida så nok ganske lys ut for Jeppe, helt til han ble tatt i juks.

Søndag 29. juli kjørte DR's nyhetsflaggskip, TV-Avisen, en reportasje signert Jeppe Nybroe, Irak. I reportasjen sier han at han er i en kolonne sammen med de siste danske soldater som trekker seg ut av Irak, i ly av nattemørket. Det med nattemørket, var det eneste riktige. Bildene var nemlig et par dager gamle. De ble filmet da Jeppe var på vei inn i Irak fra Kuwait. Sammen med danske soldater som skulle ut et par dager senere. Jeppe Nybroe jukset. For å tilføre reportasjen litt mer dramatikk, valgte han å lyve.
JeppeNybroe
Det ble en kostbar løgn for Jeppe. For løgnen ble avslørt. Nå er han hengt ut i danske medier som journalisten som jukset. DRs nyhetsledelse unskylder medarbeideren med at han ikke løy bevisst. Neivel!?!

Journalister som lyver bør ikke slippe til med sine løgner i noen medier. Og journalister som ikke vet at de lyver bør iallefall ikke slippe til.
Han jukset og løy, og bør få sparken. Selv innrømmer han at han var uproff, og at han dummet seg ut. Nyhetsledelsen i Danmarks Radio har gitt Jeppe Nybroe en advarsel og en såkalt 3 måneders skjermparkering. Det betyr vel kanskje at Jeppes dager i DR er talte?

Spørreundersøkelser har i alle år vist at folk flest ikke har spesiell stor tillit til journalister. Det betyr vel at folk flest tror at mange av oss gjør som Jeppe, og jukser og lyver litt. Jeppe Nybroe har ikke bare spent bein på en lysende karriere, han har ødelagt litt for oss alle. Han tenkte kanskje at langt der borte i Irak kunne han jukse litt, uten å bli tatt. Konkurrentene i dansk TV2 dekket også det danske tilbaketoget fra Irak, og oppdaget løgnen.

Det som er bra, er at TV2 og andre danske medier tok tak i saken, og slo den stort opp. Det skremmer forhåpentligvis andre journalister fra å jukse, og det viser leserne og seerne at media er istand til å slå hardt ned - også på sine egne.

Jeg har truffet Jeppe på jobb i Midtøsten. Han er en hyggelig kar, men han ble tatt i juks.
(Jeppe, kære kollega - dete var trist).

Mitt profilbilde

Fredrik Græsvik

Fra: Oslo

Født: 1967

Fredrik Græsvik ble født i Oslo 26. mars, 1967. Han har jobbet i TV2s utenriksavdeling siden februar 1994, og var i årene 1998 - 2002 utenrikssjef i TV2. Han har tidligere jobbet i NRK og vært informasjonsoffiser for den norske FN-styrken i Libanon. Græsvik har et spesielt ansvar for TV2s Midtøsten-dekning, og har dekket rundt 20 væpnede konflikter i Asia, Europa og Afrika. Han er utdannet statsviter og journalist fra Northern Illinois University i USA. Græsvik har vunnet flere priser for sine TV-reportasjer.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits